Wij horen steeds vaker van klanten dat er niet altijd een back-up aanwezig is als er iets mis gaat. En in de praktijk gaat er nog wel eens iets mis. Vandaar dat het misschien goed is om even te kijken hoe er het beste een back-up kan worden gemaakt.
Onze software en data staan in één folder, die standaard ‘Gravita’ heet. Wij installeren nooit iets in een andere folder. Door dus af en toe een kopie te maken van die folder naar een USB stick, is er altijd een volledig werkende kopie van alle programma’s en data. Want u kunt namelijk ook gewoon op die stick werken, door het programma op de USB-stick te dubbelklikken.
Een bijkomend voordeel is dat die stick op een andere locatie kan worden bewaard en dus een stuk veiliger is.
Wij hebben inmiddels zelf een Back-up Server geprogrammeerd. Die testen we op dit moment uit. Het programma draait 24 uur per dag op een Raspberry Pi. Onze programma’s kunnen de ingegeven of gewijzigde data op de achtergrond gecodeerd naar de Back-up Server sturen. Met deze data kan de stand van zaken per een bepaalde datum/tijd opnieuw worden opgesteld.
In de toekomst kunnen wij deze dienst dus ook aan onze klanten aanbieden.
Overigens bevat de Back-up server ook de mogelijkheid om de communicatie tussen klant en boekhouder te vereenvoudigen: een klant kan een export automatisch naar de back-up server sturen en de Back-up Server stuurt degene die het moet ontvangen een e-mail met een code. Met die code kan het programma (bijvoorbeeld PSU Boekhouden) het bestand opvragen bij de Back-up server en het importeren. Er hoeft dan dus niet meer met bestanden te worden gewerkt, alles gaat automatisch.