Netwerkserver – Gravita programma’s op een netwerkserver
Een netwerkserver is een computer met specifieke taken. Meestal in ieder geval een gedeelde opslag (schijf), maar vaak ook andere services zoals een gedeelde internetverbinding en/of centrale printers. Over het algemeen is een netwerkserver beveiligd met inlognamen en wachtwoorden die bepaalde rechten geven voor services binnen de netwerkserver.
NAS – Gravita programma’s op een NAS
Een NAS (network attached storage) is een centrale gedeelde opslag (schijf). Over het algemeen is dat ook het enige doel. Er zijn ook apparaten die een NAS genoemd kunnen worden maar nog enkele services bieden. Een van die apparaten is bijvoorbeeld de Apple Time capsule, die ook een back-up optie biedt voor OSX, een wifi netwerk en ook vaak een printer kan delen.
Cloud – Gravita programma’s in de cloud
Een cloud is een opslag die meestal externe schijfruimte biedt via internet. Het kan echter ook intern of gecombineerd intern/extern zijn. Bij gebruik van een clouddienst is het van belang rekening te houden met het feit dat de data online staat(!). De manier van werken geeft ook een risico, daar komen we later op terug.
Verschillende platforms bieden ook nog de mogelijkheid van het delen van mappen op de schijf.
De software van Gravita staat in één map, zowel de applicatie als de data (bestanden, databases).
Die map kan worden geplaatst op een netwerkserver, een NAS, cloud of gedeelde locale map. Op de netwerkserver en op gedeelde locale map zullen de lees/schrijf rechten juist moeten ingesteld.
Bij gebruik van de applicatie voor het juiste platform geeft het over het algemeen weinig problemen.
Alleen het werken met een clouddienst kan een risico vormen voor de veiligheid van de data, dus daar willen we iets dieper op ingaan.
De meeste clouddiensten werken met locale mappen en software die voor de synchronisatie zorgt.
U zet bijvoorbeeld een vakantiefoto in de cloudmap. De synchronisatiesoftware gaat op de achtergrond de foto naar de cloudserver verzenden. Als u later op een andere computer werkt, zal de software de foto van de server downloaden en in de map van deze computer plaatsen. De foto staat dan dus op drie plaatsen.
Overigens heeft dit soms voordelen: we hebben al gevallen gehad waar de cloudmap van één computer corrupt was en dus ook de online cloudserver. Door een andere computer los te koppelen van het internet was de data nog in originele staat te redden.
Het grootste probleem is het feit dat het tijd kost om te synchroniseren. Dus even wat kopiëren en de pc snel uitzetten is fout! De meeste clouddiensten geven aan hoever het staat met het synchroniseren, let daar dus goed op.
Als we het dan gaan hebben over een flinke database in de cloud kunnen er veel zaken fout gaan. Hoewel we de ervaring hebben dat het vrij goed werkt als er steeds één gebruiker mee werkt, maar ga nooit vanaf twee locaties in dezelfde database werken. Een cloud is vrijwel altijd document- georiënteerd en zal dus documenten -en geen delen van documenten- synchroniseren.
De database zal onbruikbaar worden als meerdere gebruikers op verschillende locaties data toevoegen.
We hebben de uitleg en mogelijkheden met opzet zo eenvoudig mogelijk gehouden. We kunnen er immers wel boekwerken over vullen. Meestal stellen klanten ons wel de vragen waar ze mee zitten en we zullen op basis daarvan in de toekomst hier meer ingaan op verschillende onderdelen.
Gravita’s serverprogramma
Volgende versies van onze software zullen overigens gaan bestaan uit een applicatiemap en een datamap, omdat de OS’sen (Linux, OSX, Windows) daar om vragen. Het verschil zal alleen zijn dat er dan twee mappen zijn.
Volgend jaar gaan wij ook serverprogramma’s maken voor onze applicaties. Dat zijn programma’s die op een netwerkserver of computer draaien en de data (bestanden/databases) beheren. De applicaties, zoals bijvoorbeeld PSU Boekhouden, zullen daarna altijd via die serverprogramma’s werken en kunnen daarom -via internet- overal worden gebruikt. We weten nog niet precies hoe de functionaliteit eruit gaat zien en we zullen nog aardig wat moeten testen.